23 aprilie 2020

Telemedicina in stomatologie

Pandemia generata de noul coronavirus si masurile de restrictie a circulatiei impuse de autoritati, au obligat firmele sa experimenteze strategii noi, care pareau imposibile acum cateva luni. Desi in occident ,iar la noi in special companiile din sfera IT, erau oarecum familiarizate cu munca la domiciliu sau telemunca, pentru ceilalti parea o chestie imposibila desi exista o lege adoptata de Parlamentul Romaniei , inca din anul 2018 care reglementeaza telemunca -Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.
Aparent ,este destinata celor care muncesc folosind resurse informatice ,asa ca pentru medicina dentara parea imposibila aceasta abordare . Cu toate acestea , exista demult initiative in domeniul realizarii actului medical la distanta sau si mai concret telestomatologia care este definită ca fiind o combinaţie de te­le­comunicaţii şi stomatologie care implică schim­bul de informaţii clinice şi imagini pe distanţe îndepărtate pen­tru consultarea den­ta­ră şi planificarea tratamentului, armata americana patentand acest nou concept inca din anul 1990. ,,Total Dental Ac­ces“, permitea medicilor dentişti aflaţi într-o clinică dentară din cadrul unei baze militare să se consulte cu medici specialişti sto­ma­to­logi aflaţi la distanţă. După acest moment, proiectele de medicină dentară la distanţă s-au înmulţit mai ales în SUA, Eu­ro­pa, Australia şi Brazilia. Telestomatologia este definită ca o combinaţie de te­le­comunicaţii şi stomatologie care implică schim­bul de informaţii clinice şi imagini pe distanţe îndepărtate pen­tru consultarea den­ta­ră şi planificarea tratamentului. În pre­zent, prin folosirea teh­no­logiei disponibile pentru aceste apli­caţii, profesioniştii stomatologi pot afişa, înregistra, sorta, diagnostica şi ordona îngrijirea de la distanţă. Telesto­ma­to­lo­gia poate fi la îndemâna oricui, fie dintr-un cabinet individual aflat chiar într-o zonă rurală sau defavorizată, fie într-o clinică ur­ba­nă cu echipamente de ultimă generaţie şi cu specialişti în diferite domenii ale medicinei dentare. Autorii expun o serie de mo­da­li­tăţi de utilizare a telemedicinei în practica de zi cu zi. În con­clu­zie, beneficiile telestomatologiei sunt resimţite atât la ni­ve­lul pacientului, cât şi al furnizorului de servicii, realizându-se în­gri­jiri de calitate superioară şi cu un amplu răsunet societal.
Aplicaţiile de telemedicină în stomatologie pot juca un rol important inclusiv în tratamentul pediatric. Astfel, copiii provenind din familii cu venituri mici şi copiii unor grupuri defavorizate au acces redus la serviciile dentare, cu atât mai mult cu cât cabinetele dentare din şcoli au dispărut şi încă nu există un program coerent pentru această problemă. Lipsa de îngrijire dentară de calitate poate avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii orale la vârsta adultă, ceea ce conduce la probleme semnificative şi costisitoare ulterior în viaţă. Această problemă ar putea fi soluţionată prin telestomatologie, aşa cum se petrece, de exemplu, în zonele rurale ale New Yorkului, printr-un program dentar rural în parteneriat cu Eastman Institute for Oral Health at the University of Rochester pentru asistenţă şi îngrijiri specializate pentru copiii din comunitate. Sunt folosite consultaţiile video, echipa oferind consultanţă de specialitate, proiecţii, îngrijire ulterioară şi alte servicii către pacienţi. S-a observat creşterea ratei adresabilităţii copiilor de la 15% la 93%.
Similar, în 2010, în Irlanda de Nord a fost înfiinţat un prototip de sistem de telestomatologie de către Community Dental Service of the Homefirst Legacy Trust, în parteneriat cu Departamentul de medicină orală al Şcolii de Medicină Dentară, Belfast Trust, şi s-a stabilit în mod pozitiv fezabilitatea telestomatologiei ca abordare alternativă în managementul trimiterilor/transferurilor în medicina orală.
Telestomatologia poate fi la îndemâna oricui, dar nu a fost accesibilă pentru multe practici şi programe de sănătate publică, deoarece a fost considerată complexă, nesigură şi costisitoare. Nu mai este cazul să fie considerată aşa în ziua de astăzi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu