22 aprilie 2020

Paradontoza -cauze, diagnostic, tratament și prevenire


Parodontoza - boala parodontala - este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza netratata la timp poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii.
In prima faza apare inflamatia gingiei - gingivita. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme si de culoare roz pal. Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei gingiei - devine moale, si a culorii - spre rosu violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare se inflameaza si desprind de pe dinti, apar dureri, senzatie de prurit gingival, gingiile sangereaza foarte usor, chiar si la periaj cu pariuta cu par moale. Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale consecinta imediata fiind expulzarea dintilor afectati din alveolele dentare  .
Parodontoza are drept cauza principala placa dentara - pelicula compusa in principal din bacterii. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal. Cheia succesului tratamentului bolii parodontale este reprezentata de eliminarea in totalitate a placii bacteriene care reprezinta factorul determinant al bolii parodontale precum si instruirea pacientului in realizarea unei igiene orale excelente la domiciliu.
Exista mai multi factori de risc care trebuie luati in considerare in prevenirea aparitiei acestei boli dar principala cauza care o favorizeaza  este fumatul ,studiile clinice au demonstrat ca in cazul fumatorilor boala progreseaza mult mai usor .
Diagnosticul de parodontoza este simplu si se bazeaza pe un examen stomatologic.  Este important să mergi regulat la control stomatologic, deoarece, spre deosebire de alte probleme, care se pot manifesta prin dureri de dinți și sensibilitate crescută, afecțiunea gingivală nu este întotdeauna dureroasă. De fapt, ai putea nici să nu observi că ai probleme cu gingiile. Examinând cavitatea bucală, dentistul poate observa semnele timpurii ale afecțiunii gingivale, iar tu vei putea întreprinde măsurile necesare pentru a o trata, înainte ca starea să se agraveze.
In faza incipienta tratament nechirurgical, in care se folosesc proceduri mai putin invazive, poate da rezultate bune :
-detartrajul - elimina tartrul si bacteriile de la suprafata dintelui si de sub gingie; poate fi realizat utilizand instrumentar stomatologic sau un dispozitiv cu ultrasunete
-netezirea radiculara - niveleaza suprafetele radacinilor dintilor, reducand depunerea ulterioara a tartrului
-folosirea de substante antibiotice - apa de gura antibacteriana cu care se clateste gura sau geluri care contin antibiotice care se introduc in spatiul dintre dinti si gingii sau in buzunare dupa curatare profunda.
In parodontoza avansata, tratamentul nechirurgical si buna igiena orala nu mai sunt suficiente fiind necesar  tratamentul chirurgical.
Respectând un regim adecvat de igienă orală, îți poți reduce riscul de afecțiune gingivală. Un astfel de regim include: periaj dentar de două ori pe zi , utilizarea zilnică a aței dentare sau a periuțelor interdentare, efectuarea regulată a controlului stomatologic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu